1 mei is voorbij

De deadline voor het inschrijven is verstreken en als het goed is staan alle aankomend studenten nu ingeschreven bij de opleiding die zij vanaf 1 september starten. Voor sommigen was het makkelijk, die weten bijvoorbeeld al jarenlang dat ze dierenarts willen worden. Voor een ander was het lastig en heeft de zogenaamde keuzestress de afgelopen maanden flink toegeslagen. Maar, de rust is (hopelijk) wedergekeerd nu iedereen een idee heeft van wat de toekomst volgend jaar brengt.

Toch maakt niet iedereen altijd de juiste keuze. Dit kan gebeuren en is helemaal niet erg. Maar wat volgt er dan? Ineens zit je zonder studie. Al je vrienden studeren verder en je moet toch ergens je tijd aan gaan besteden. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook weer op zoek naar een nieuwe studie. Hoe zorg je ervoor dat je niet een jaar stil zit en volgend jaar wel de juiste keuze maakt?

Je kan bijvoorbeeld gaan werken en wat leuks doen met het geld. Misschien een reis maken door Azië of je eerste auto kopen; dat bepaal je helemaal zelf. Door te werken zorg je ervoor dat jij je niet hele dagen in bed ligt te vervelen en verdien je wat geld. Dit geld kan je bijvoorbeeld ook weer opsparen om je studentenkamer volgend jaar te betalen.

Zet voor jezelf goed op een rijtje wat je niet leuk vond aan je oude studie en wat je misschien wel leuk vond. Hiermee kan je gerichter op zoek naar een nieuwe studie. Bijvoorbeeld, wanneer je vond dat je te veel vrijheid kreeg en je hierdoor te weinig tijd aan je studie besteedde, dan is misschien het HBO een fijnere plek voor jou om een studie te volgen. Oriënteer je daarna opnieuw, wanneer zijn de open dagen, meeloopdagen of proefstudeerdagen? Schrijf je hier vooral voor in, ook al heb je al een paar maanden een studie gevolgd. Elke universiteit, hogeschool en zelfs opleiding is weer verschillend qua manier van lesgeven en sfeer.

En daarnaast, niet getreurd. Ga je weer opnieuw aan de UvA studeren? Dan heb je zelfs het geluk dat je twee keer de Intreeweek mag lopen!

Liefs, Ariana