WNF-ambassadeur André Kuipers over het welzijn van de aarde

André Kuipers is de derde Nederlandse Astronaut die heeft mogen reizen buiten onze atmosfeer. Dit is een enorme prestatie en een grote eer. Tijdens zijn missies in de ruimte analyseert hij de toestand van de aarde en doet hij onderzoek naar de gevolgen van menselijk handelen op natuurlijke processen. Voor zijn meest recente missie bracht hij maar liefst 193 dagen in de ruimte door. Dat is een tijdsbestek waar een gemiddeld studenten gap year in Azië niet tegenop kan. voor hen die nu denken: Wauw, hoe kan je ooit zo ver komen? Ook André is begonnen op de universiteit van Amsterdam!

Andrekuipers“De grootste ‘toeristenfout’ tijdens

een ruimtereis is dat je te

veel foto’s maakt en

vergeet echt te genieten.”

Het is tegenwoordig niet ongewoon om als geslaagde middelbare scholier er op uit te trekken en met een backpack de wereld te verkennen. Vervolgens komt bij thuiskomst het besef dat alles hier drastisch anders kan. Werkt een ruimtereis van een half jaar net als een paar maanden backpacken? Dat je dingen wilt veranderen zodra je thuis bent?

“In de ruimte ervaar je echt dat we onderdeel zijn van een zonnestelsel. Van iets oneindig groots. Als je vanuit dat perspectief naar de aarde kijkt, en het dreigende heelal eromheen ziet, voelt onze planeet als een kwetsbare baby. En dan komt het besef: dit is alles wat er is. Als wij het verknallen of er gebeurt een kosmische ramp, zoals een komeet die op de aarde stort, kunnen we nergens naartoe. Het gaf mij een claustrofobisch gevoel.”

Wat heb je met dat claustrofobische gevoel voor de aarde gedaa
n toen je thuiskwam?

“Door mijn verhaal te vertellen, onder andere als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds, hoop ik het besef van beperktheid over te brengen. Elke dag komen er tweehonderdduizend mensen bij op de aarde. Dat is een stad per dag. Waar moet dat allemaal heen? Hetzelfde onprettige gevoel had ik bij alle vissersschepen die ik vanuit de ruimte zag. Mooi die duizenden lichtjes op het water, maar het zijn er wel heel veel. De zee is zo leeggevist.”

Kunnen studenten als wij hier iets aan doen?

“Als we allemaal minder vlees eten, scheelt dat al enorm. Want dat roze lapje uit de supermarkt is een flinke aanslag op de natuur. Er is tien keer zo veel grond en water nodig om het te produceren als voor dezelfde hoeveelheid plantaardige voeding. Daarnaast wil je als student natuurlijk geld besparen. Veel Nederlanders doen de gordijnen nooit dicht, maar hierdoor gaat er ontzettend veel warmte verloren. Zoiets simpels als je gordijnen sluiten helpt al om onze aarde te beschermen en het scheelt dus ook in je portemonnee!”

 

“Door alleen maar met mijn

hoofd te draaien, kon ik

heel Europa zien.”

Waar houd je zelf rekening mee in het dagelijks leven?

“Ik eet MSC-gecertificeerde vis, koop FSC-gecertificeerd hout, doe de lichten uit en rijd in een hybride auto. Het zit vooral in kleine dingen.”

Veel studenten reizen de halve wereld over om tijdens een paar maanden backpacken de mooiste plekken op deze aarde te bewonderen.  “Europa hebben we nu wel gezien.” Er is echter niemand die Europa vanuit de ruimte heeft kunnen bekijken. Wat missen wij jonge ontdekkingsreizigers die door de zwaartekracht aan het aardoppervlak gebonden blijven?vanbovenlichtjes

“Op een gegeven moment vloog ik ’s nachts boven de Alpen. Het was helder waardoor ik een waanzinnig uitzicht had. Ik zag de lichtjes van de steden Dublin en Oslo recht voor me, links Zuid-Spanje en Marokko en rechts Caïro. Door alleen maar met mijn hoofd te draaien, kon ik heel Europa zien. Het was alsof ik over een zwart fluwelen tapijt met gouden stiksels vloog.”

Wat was je favoriete plek op aarde vanuit de ruimte?

“De turquoise wateren van de Bahama’s. Ik ben er na mijn ruimtereis naartoe gegaan om te duiken, ik móest het zien. Op de tweede plek staat de outback van Australië met de rode woestijnen en de zoutmeren. Daar ben ik nog niet geweest, maar het staat hoog op mijn lijst. Er zijn zo veel mooie plekken. De grootste ‘toeristenfout’ tijdens een ruimtereis is dat je te veel foto’s maakt en vergeet echt te genieten.”

Denk je dat het goed komt met moeder aarde?
“Jazeker. Een goed voorbeeld is de ozonlaag. Daar hebben we ons jarenlang druk om gemaakt en we horen er nu niets meer over. Dat komt doordat we maatregelen hebben genomen die helpen.”010