Uit huis of bij je ouders thuis?

Sinds twee jaar geleden hebben studenten die het nest verlaten geen recht meer op een uitwonende studiebeurs. Dit betekent dat je al snel zo’n 275 euro per maand misloopt. Hierdoor is de stap om van het stille dorpje naar de drukke studentenstad te verhuizen een heel stuk groter geworden. Je eindigt namelijk hoogstwaarschijnlijk met een schuld wanneer je er wel voor kiest om op kamers te gaan. Waar je ook voor kiest, wij helpen je bij het maken van je keuze.

Thuis wonen

Het is natuurlijk superfijn om elke avond thuis te komen en een warm bord eten voorgeschoteld te krijgen. Daarnaast doet mams waarschijnlijk nog de was en hoef je niet zelf het hele huis schoon te maken. Dit bespaart je een hoop tijd die je weer in andere leuke dingen of studeren kunt steken. Daarnaast zijn je maandelijkse lasten een stuk minder hoog dan die van een uitwonende student. Het nadeel is wel dat je nog naar papa en mama moet luisteren zolang je thuis woont en dus niet lekker kan doen wat je wilt. Misschien moet je wel elke dag om een bepaalde tijd thuis zijn voor het eten, willen je ouders dat je niet te luidruchtig bent als je ’s nachts thuiskomt of heb je verhitte discussies aan tafel over het feit dat jij je bord niet in de vaatwasser hebt gezet. Kortom, je hebt nog even naar je ouders te luisteren. Ook is het lastiger om je nieuwe studievrienden te meeten, aangezien je niet echt in de buurt woont. Een keertje uitgaan in Amsterdam wordt wel een stukje lastiger als je ’s nachts nog met het OV naar huis moet.

Uit huis gaan

Eindelijk mag je zelf bepalen wat je doet. De hele nacht doorfeesten? Zelf weten. ’s Avonds pas om tien uur eten? Zelf weten. Tot drie uur ’s middags in je nest blijven stinken? Zelf weten! Hier komt wel bij dat je wat tijd kwijt bent aan wassen, koken en misschien schoonmaken (je moet zelf maar bepalen in hoeverre je dat wil doen natuurlijk). Het eten verschijnt niet meer magisch om zes uur op tafel. Maar daarentegen kan je de hele stad doorracen op je fiets, elke avond bij een andere hossel slapen of simpelweg al je matties uitnodigen om bij jou te feesten voor het uitgaan. Je kan het allemaal lekker zelf bepalen. Ook is het makkelijker om actief te zijn in een studentenvereniging, studievereniging of een andere vet leuke commissie (Commissie Intree!). Je kan al je nieuwe vrienden op de fiets bereiken en daarom is het ook makkelijker nieuwe mensen te ontmoeten in Amsterdam. Grote kans dat je wel een kleine (grote) schuld oploopt. Maar, de regeling voor terugbetalen is erg gunstig. Zo heb je 35 jaar de tijd om je schuld terug te betalen en is je rente erg laag.

Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Je kan ‘m natuurlijk ook nog even voorruitschuiven, waarschijnlijk studeer je nog wel een aantal jaartjes. Laat hieronder in een reactie weten wat jij kiest en waarom!

Liefs, Ariana

One Comments

  • BobbuBrowne 04 / 05 / 2017

    Hello! Cool post, amazing!!!

Comments are closed.