Rode Kruis Amsterdam

Het Amsterdamse Rode Kruis is dit jaar maatschappelijk partner van de Intreeweek. Je zult ons daarom op verschillende plekken tegenkomen tijdens deze week. Maar wie zijn we nou eigenlijk en wat doen we precies?

Helpen kwetsbare medemens

Het Rode Kruis richt zich wereldwijd op het helpen van mensen in nood. Dat doen we niet alleen op internationaal niveau, maar ook op nationaal en lokaal niveau. Onze vrijwilligers staan dus ook in Amsterdam klaar voor kwetsbare stadgenoten.

Dit doen we in Amsterdam

In Amsterdam helpen we kwetsbare Amsterdammers op verschillende manieren. We zetten hieronder een paar van onze activiteiten voor je op een rijtje:

Samen in Amsterdam

Eén op de acht Amsterdammers voelt zich sterk eenzaam. Om deze Amsterdammers uit hun isolement te helpen hebben we het maatjesproject ‘Samen in Amsterdam’ opgezet. Heb je een paar uur per maand over en zou je graag maatje worden van een eenzame Amsterdammer? Meld je dan aan voor ons project Samen in Amsterdam. Dan matchen we je zorgvuldig met iemand die bij je past. Lees hier meer over het project.

Evenementenhulp

Bij festivals, feesten, concerten en sportwedstrijden zit een ongeluk in een klein hoekje. Of je nu je enkel verstuikt of fout gaat op alcohol of drugs, onze goedgetrainde vrijwilligers staan bij een groot aantal evenementen voor je klaar om Eerste Hulp te verlenen. Lees hier meer.

Hulp bij rampen

Behalve bij leuke evenementen, zijn we er ook wanneer het echt helemaal misgaat. Gelukkig komen rampen in Nederland weinig voor, maar mocht er toch iets gebeuren: dan staan er talloze vrijwillige, goedgetrainde hulpverleners van het Rode Kruis klaar om te helpen.

Behalve Eerste Hulp verlenen we bij rampen ook bevolkingszorg, zoals het opvangen van mensen, distributie van primaire levensbehoeften, het evacueren van mensen en het verschaffen van informatie. Best een prettig idee, toch? Lees hier meer.

Tracing

We helpen bij het opsporen van familieleden met wie het contact verloren is gegaan door een oorlog, een conflict ​of een ramp. Hiervoor zetten we ons grote internationale netwerk zorgvuldig in. In zo’n 15% van de gevallen lukt het ons om duidelijkheid te verschaffen over het lot van familieleden. Meer weten? Lees hier verder.

EHBO-cursussen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij wat te doen bij bewusteloosheid of een hersenschudding? Kun jij je vader, moeder, studiegenoot of collega helpen als dat nodig is? Wij zorgen er door het organiseren van EHBO-cursussen voor dat mensen weten wat ze moeten doen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier.

Hulp aan vluchtelingen

Het Rode Kruis zet zich in Amsterdam actief in voor de kwetsbare medemens, dus ook voor vluchtelingen. Daarom hebben we verschillende projecten die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn, de gezondheid en de zelfredzaamheid van deze stadgenoten. Meer hierover lees je hier.

Humanity Networks en de Studentendesk

Jongeren zijn goed bij ons vertegenwoordigd. Zo hebben we een speciale studentendesk, die verschillende acties en projecten organiseert – bijvoorbeeld om geld op te halen voor Serious Request. Wil je meedoen? Sluit je dan aan bij één van de vele commissies!

Ook kun je je aanmelden bij Humanity Networks, een netwerk voor jongeren. We organiseren borrels en activiteiten waarbij je in contact komt met andere leeftijdgenoten. Lidmaatschap van Humanity Networks is geheel gratis en vrijblijvend. Kijk hier voor meer informatie.

Doe mee!

We hopen van harte dat je ons gedurende de Intreeweek beter leert kennen. En misschien vind je ons wel zo leuk, dat je je bij ons aan wilt sluiten! We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op onze website vind je een actueel overzicht van onze vrijwilligersvacatures.