Voor alle schoonmaakprinsen en –prinsessen

Daar sta je dan. De eerste dag in je nieuwe huisje/kamer/bezemkast. Misschien staat je paradijsje wel midden in het centrum, misschien woon je ver weg in de Bolo of midden in Amstelveen. Wie weet deel jij je huis met twaalf andere luidruchtige studenten of is je kleine kasteeltje helemaal voor jezelf? Een ding zal in elke situatie overeenkomen; er moet worden schoongemaakt. Maar even héél eerlijk, wie heeft daar nou zin in? Hierbij een kleine update met een paar life hacks waardoor jij niet net zoals je moeder elke week een hele dag kwijt bent aan de schoonmaak.

Veel studenten worden al chagrijnig bij het idee dat ze een emmer moeten vullen met warm water met schoonmaakmiddel en dan met dat ding een tocht af moeten leggen naar de plek waar ze willen schoonmaken. Deze tijd is sowieso voorbij. Maak dat hele emmer-gedoe verleden tijd en koop allesreiniger al bij voorbaat in sprayvorm. Geen zin om naar de winkel te rennen? Pak dan een spuitflacon en vul hem voor de helft met allesreiniger en voor de helft met water. Hiermee krijg je hetzelfde effect als met een kant-en-klare spuitflacon met allesreiniger.

Naast schoonmaken moet je ook een andere nieuwe vaardigheid ontwikkelen; koken. En hierbij gebeurt het nog weleens dat je wat laat aanbranden. Geen zin om uren te schrobben met een schuurspons om die aangekoekte resten weg te krijgen? Zet je pannen dan ’s nachts in een laagje kokendheet water en gooi er een vaatwastablet (of een royale hoeveelheid afwasmiddel als je geen tabletten hebt) bij. Je zult zien dat je de aangekoekte rotzooi er de volgende dag zo uithaalt.

En dan als laatste; wacht niet te lang en plan niet te veel schoonmaakwerk op één moment als je het niet leuk vindt. Maak bijvoorbeeld een planning voor jezelf op welke dag je wat doet en maak er afspraken over met je huisgenoten als je deze hebt. Als je het beetje bij beetje doet, scheelt het je een hele hoop werk in de toekomst. Want die aangekoekte pannen zal je op een gegeven moment toch weer nodig hebben om te koken…

Liefs, Ariana