Dat was het dan!

Dit keer lege tafeltjes want gister zijn de laatste eindexamens afgenomen. Nu breekt er een spannende tijd aan voor de studentjes-to-be. Het is aftellen geblazen tot 13 juni, dan maakt CITO de definitieve normering bekend en de meeste scholen maken diezelfde middag de cijfers bekend aan de eindexamenkandidaten! Errrrug spannend dus.

Ik hoop dat je inmiddels onderweg bent naar je examenreis bestemming of in ieder geval al lekker aan het inpakken bent. Want je verdient het om even lekker te relaxen na weken van bloed, zweet en examens. Om de examenperiode mooi af te sluiten hebben we nog even een mooie recap gemaakt van het VWO eindexamen 2018, er zijn namelijk wel wat leuke weetjes over te vertellen. Die hebben wij voor jullie op een rijtje gezet! Dus sit back, relax en geniet van het feit dat je de afgelopen twee weken (hoogstwaarschijnlijk, ik duim voor je) nooit meer hoeft mee te maken.

1. Kotslokaal

Ja, dat lees je goed. Een jongen heeft tijdens zijn eindexamen over zichzelf heen gekotst. Misschien net iets te veel Red Bulls achterover getikt de nacht van tevoren, of hij kan heel slecht tegen stress.. Maar deze jongen is een strijder, hij heeft het examen gewoon afgemaakt! Wel heeft het Laks achteraf veel klachten ontvangen over de geur in het lokaal na dit incidentje…

2. Raison d´être?

Met goed logisch nadenken zou je nog wel tot een goede vertaling hiervan kunnen komen, maar wij snappen dat de eindexamenkandidaten VWO zich eraan storen dat deze Franse term met nog een aantal andere Duitse woorden in een eindexamen ENGELS zitten. You had one job, CITO. Lekker gewerkt (not).

3. Horrorexamen Frans

Het VWO eindexamen Frans was dit jaar een zware bevalling. Dat blijkt wel uit het feit dat de site van LAKS na het examen ontplofte en een tijd plat lag. Het examen was ellenlang en het ging de meeste leerlingen moeizaam af. Vorig jaar was dit ook al het geval. CITO never learns…

4. Beter laat dan nooit

Er was dit jaar ook positief nieuws. De VWO eindexamens is dit jaar (als het goed is) wel verbeterd aan de hand van de regen van klachten die het Laks vorig jaar te verduren kreeg. Een groep van 20 docenten heeft gediscussieerd over de examenvragen en antwoorden en suggesties mogen doen. Het Laks heeft over het Nederlands examen dit jaar aanzienlijk minder geklaag te verduren gehad, dus het lijkt allemaal mee te vallen!

5. De meest opvallende klacht

De meest opvallende en unieke klacht die het LAKS dit jaar heeft ontvangen is die over een Fanfare band die met trommels, trompetten en al tijdens een van de examens langs het schoolgebouw liep. Hier hebben 17 scholieren (meer dan terecht) over geklaagd.

In totaal heeft het LAKS ruim 171.000 klachten ontvangen na de eindexamens, maar ik hoop en heb er alle vertrouwen in dat je het er toch goed vanaf hebt gebracht en een mooi feestje komt bouwen tijdens de Intreeweek van de leukste universiteit van Amsterdam. Tot slot, mocht je niet op eindexamenreis gaan, dan moet je in ieder geval volgende week donderdag (7 juni) langs gaan bij Club Air. Daar wordt een mooi feestje gegeven, helemaal in eindexamenreisstijl. Be there or be square.

Tot dan!