Beslissen welke laptop je moet kopen is niet makkelijk, daarom helpt CampusShop je verder.

Het is zo ver, je hebt je studiekeuze gemaakt. Je weet wat je wil gaan doen. Naar een nieuwe school, een studie die echt bij je past. Het moment dat je jezelf gaat oriënteren op de aanschaf van een laptop komt steeds dichterbij. Je zoekt een laptop die aansluit bij je studierichting en bij de programma’s waar je de komende jaren mee gaat werken.

Je wordt overspoeld met aanbiedingen voor studenten laptops. Tussen merken als Apple Macbook Pro, Dell, Microsoft Surface, Lenovo Yoga, HP Pavilion, Asus Zenbook zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe kies je nu de laptop die het beste bij je studie past? Om je hiermee te helpen heeft Commissie Intree samen met CampusShop enkele tips opgesteld.

 

Het is belangrijk om eerst naar de binnenkant van de laptop te kijken

We beginnen bij de processor. Hoe sneller deze is, hoe meer berekeningen en aansturingen er per seconde verwerkt kunnen worden. Hoe meer taken de processor dus per seconde kan doen, hoe sneller jouw laptop is. Op dit moment zijn de Intel Core i processoren het meest gekozen door studenten waarbij geldt: hoe hoger het cijfer achter de ‘i’, hoe sneller de laptop is. Een Intel Core i5 processor is dus sneller dan een Intel Core i3. Ga jij jouw laptop gebruiken voor basistaken zoals internetten, Netflix, Youtube, Word, Excel en Powerpoint? Dan volstaat een Intel Core i3 processor. Ga jij jouw laptop intensief gebruiken en ook met meerdere programma’s tegelijk? Kies dan voor een Intel Core i5 processor. Ga je programma’s gebruiken die veel rekenkracht vereisen zoals 3D rendering? Dan is een Intel Core i7 processor aan te raden.

 

De processor werkt altijd in combinatie met het intern geheugen. Het intern geheugen is het tijdelijk geheugen voor je programma’s. Hoe meer intern geheugen je laptop heeft, hoe sneller programma’s opstarten en bestanden zullen openen. Werk jij vaak met meerdere programma’s tegelijk? Kies dan voor een laptop met minimaal 8GB intern geheugen of met 16GB intern geheugen als de programma’s die je gaat gebruiken dit vereisen.

 

Naast de processor en het intern geheugen zijn het type opslag en de opslagcapaciteit belangrijke onderdelen om in je overwegingen mee te nemen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een harde schijf (HDD) en een SSD schijf (SSD). Wij raden een SSD aan omdat deze tot wel 30x sneller zijn dan een harde schijf. De opslagcapaciteit wordt uitgedrukt in GB’s (gigabytes) waarbij geldt: hoe meer GB’s, hoe meer bestanden je kunt opslaan. Ga je bijvoorbeeld met grote videobestanden of 3D tekeningen werken, kies dan voor een laptop met minimaal een 256GB SSD.

Het beeldscherm is één van de meest belangrijke onderdelen van een laptop. De grootte van het beeldscherm bepaalt namelijk de omvang van de laptop en ook grotendeels het gewicht ervan. Studenten kiezen tegenwoordig steeds meer voor laptops met kleine – 13 of 14 inch – beeldschermen omdat deze licht van gewicht zijn en dankzij het compacte formaat makkelijker in een rugzak passen.

Als onderdeel van het beeldscherm zegt de resolutie iets over de hoeveelheid informatie die je op je scherm krijgt. Hierbij geldt: hoe hoger de resolutie hoe meer informatie je in één keer kunt zien. De 1920×1080 resolutie zie je vaak voorbij komen. Deze wordt ook wel FullHD genoemd en wordt steeds gebruikelijker in hedendaagse studielaptops.

Tot slot willen we je erop wijzen dat studenten vaak de voorkeur geven aan een laptop met een mat beeldscherm. In tegenstelling tot een glanzend beeldscherm worden daarmee spiegelingen door licht of zonlicht voorkomen. De ideale studielaptop heeft maximaal een 15 inch mat beeldscherm en een FullHD resolutie.

De videokaart maakt de laptop compleet. Deze zorgt voor een soepele weergave van beelden op het beeldscherm. Je kunt hierbij kiezen uit een bij de processor geïntegreerde videokaart (ook wel integrated of onboard videokaart genoemd) of een separate videokaart zoals een Nvidia Geforce of AMD Radeon. Separate kaarten beschikken over extra ‘videogeheugen’ waardoor beelden zonder haperingen op je beeldscherm verschijnen. Gebruik jij de laptop niet voor 3D rendering, fotobewerking of videogames? Dan volstaat een onboard videokaart. In andere gevallen raden we je aan om een videokaart te selecteren op basis van de minimale specificaties die worden vereist door de programma’s die je gaat gebruiken.

 

Waar let je nog meer op?

Naast de processor, het intern geheugen, de opslag, het beeldscherm en de videokaart zal je ook naar de accuduur willen kijken. Gelukkig worden laptops steeds energiezuiniger en accu’s efficiënter. Het is niet ongebruikelijk om laptops tegen te komen die 8 tot 10 uur met een geladen accu doen. Daarmee kom je makkelijk een lange schooldag door.

 

Vind je het prettig om een aanraakgevoelig touch-beeldscherm te hebben? Of wil je je laptop ook als een tablet kunnen gebruiken door het beeldscherm 360 graden rond te kunnen draaien? Kies dan voor een laptop die over deze eigenschappen beschikt zoals de Lenovo Yoga of de Asus Zenbook.

 

Het advies van CampusShop

Ga jij een studie volgen waar je vooral bezig bent met tekstverwerken, spreadsheets maken en internetten, kies dan voor een laptop die minimaal onderstaande specificaties heeft:

 

 • Intel Core i3 processor
 • 4GB intern geheugen
 • 256 GB SSD opslag
 • 14 inch laptop met mat beeldscherm
 • Onboard videokaart
 • Lange accuduur

 

Ga jij een studie volgen waarbij je je laptop dagelijks intensief gebruikt? Heb je vaak meerdere programma’s tegelijk openstaan of ga je met zwaardere programma’s zoals Photoshop of Autocad werken? Kies dan voor een laptop die minimaal onderstaande specificaties heeft:

 

 • Intel Core i5 processor
 • 8GB intern geheugen
 • 256 GB SSD opslag
 • 14 inch laptop met mat beeldscherm en FullHD resolutie
 • Onboard videokaart
 • Lange accuduur

 

Heb je een studie gekozen waarbij je zwaardere video’s gaat bewerken of met 3D tekeningen aan de slag gaat? Dan zijn minimaal onderstaande specificaties aan te bevelen:

 

 • Intel Core i7 processor
 • 16GB intern geheugen
 • 512 GB SSD opslag
 • Separate videokaart met minimaal 2GB videogeheugen
 • 15 inch laptop met mat beeldscherm en FullHD resolutie
 • Lange accuduur

 

Waar ga je jouw laptop kopen?

Omdat studeren al duur genoeg is wil je een goede laptop voor de laagst mogelijke prijs. Als student kun je bij CampusShop profiteren van studentenkorting. Deze korting kan oplopen tot wel meer dan honderd euro. Daarom hebben al meer dan 150.000 studenten bij CampusShop een laptop gekocht!

 

Naast een goede prijs is het belangrijk om na te denken over welke service je wilt. Het zal je maar overkomen dat je laptop tijdens het schrijven van je scriptie kapot gaat! Naast een studentenprijs zorgt CampusShop dat je bij een defect snel weer verder kunt met je studie. Met CampusShop’s Snelle Studenten Service wordt je laptop snel gerepareerd. Lukt dat niet binnen 5 dagen, dan krijg je gewoon een leenlaptop. Geen gedoe, veel gemak. Snelle Studenten Service t.w.v. € 89,- is bij aanschaf van een Windows laptop helemaal gratis!

 

 

De beste keuze maak je met de CampusShop laptop keuzegids of keuzehulp. Ga daarom snel naar campusshop.nl