Van examens krijg je uitslag…

De afgelopen weken hebben een heleboel scholieren keihard gezwoegd op hun examens. Of je nou keihard geleerd hebt, misschien niks hebt uitgevoerd, voor al je examens een klacht hebt ingediend of niet eens één examen hebt nagekeken; het maakt nu allemaal niets meer uit. Binnen 24 uur weten zo’n 56.000 havo- en 37.000 vwo-leerlingen of zij gedag mogen zeggen tegen hun middelbare school. Uit ervaring weten wij dat dat het laatste klokje rond als behoorlijk zenuwslopend kan worden ervaren. Daarom geven wij wat tips om dit laatste etmaal door te komen.

Ga niet te vroeg naar bed
Wanneer je zorgt dat je er vanavond niet al te vroeg in ligt, is de kans dat je morgen wat kan uitslapen ook iets groter. Hierdoor heb je niet een hele ochtend vol met zenuwen in je buik en hoef je nog maar een paar uurtjes te wachten vanaf het moment dat je wakker wordt. Het leukste is om vanavond dan ook gelijk wat te gaan doen door bijvoorbeeld een beetje sociale afleiding te zoeken. Waarschijnlijk heb je meerdere vrienden die in spanning zitten te wachten op de uitslag?

Rust is alles
Geen zin in andere mensen? Zorg dan dat je de rust in huis haalt. Heel cliché misschien, maar een rustig muziekje/theetje/filmpje kan wonderen doen. Hiermee word je een beetje afgeleid en tegelijkertijd iets rustiger in je hoofd.

Voeding
Beperk koffie, suiker en energiedrink. Voeding waarvan je opgepept wordt zorgt er juist voor dat je je alleen maar meer opgefokt voelt. Vervang je koffie voor kamillethee. Misschien klinkt het een beetje alsof je verandert in een geitenwollen sok, maar het laat je wel kalmeren en misschien ook iets beter slapen. Kortom, zeker het proberen waard.

Laat het los!
Als allerlaatste, laat het gaan! Je kan er nu toch helaas helemaal niks meer aan veranderen. Je kan heel erg lang gaan piekeren over welk antwoord je bij welke vraag had ingevuld of wat je beste vriend misschien voor antwoord heeft gegeven maar daarmee tover je niet ineens andere antwoorden op je al ingeleverde examen. Geniet nog even van 24 uur no stress in het geval dat je gezakt bent. Pas morgen kan je weer verder, dus waarom nu al zorgen maken?

Natuurlijk hopen wij dat jullie allemaal geslaagd zijn! En zo niet, de wereld vergaat niet; je hebt altijd nog een herkansing… 😉

Liefs, Ariana

One Comments

  • bjorn 28 / 08 / 2017

    Leuke blog, ik weet het nog wel inderdaad. Ik ging uit en de volgende dag lekker sporten zodat mijn gedachten niet gericht waren op de uitslag. Vervolgens hebben ze me wel 3x moeten bellen voor ik eens opnam haha

Comments are closed.