Wat onderscheidt Amsterdam van andere studentensteden?

Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam… Nederland kent genoeg mooie studentensteden. Waarom zou je dan per sé voor Amsterdam kiezen? Amsterdam wordt natuurlijk niet voor niets elk jaar door miljoenen toeristen bezocht, het is een prachtige stad. Maar naast toeristen heeft Amsterdam ook genoeg redenen om studenten te trekken. Wat maakt Amsterdam nou zo’n mooie studentenstad?

Studie- en studentenverenigingen

Veel studenten betekent veel vraag naar verschillende studie- en studentenverenigingen. Gelukkig heeft Amsterdam een groot scala aan verenigingen om die vraag te kunnen beantwoorden. Zo heeft Amsterdam onder andere vrij corporale studentenverenigingen zoals het A.S.C. / A.V.S.V. of L.A.N.X. maar er zijn ook genoeg gezelligheidsverenigingen zoals bijvoorbeeld AEGEE. Naast studentenverenigingen heeft bijna elke studie in Amsterdam ook een studievereniging. Deze zijn iets minder intensief maar ook zeker heel gezellig! Ook zijn er sportverenigingen, verenigingen gericht op religie, muziekverenigingen en ga zo maar door. In totaal kent Amsterdam zo’n veertig studentenverenigingen, in Utrecht en Leiden zijn dat er slechts twintig. In Amsterdam is er dus een overvloed aan mogelijkheden om je bij een vereniging aan te sluiten die goed bij jou past.

Recreatie

Amsterdam wordt bewoond door zo’n 100.000 studenten, dat betekent dat een groot deel van de stad daar ook op ingericht is. Het heeft op het gebied van recreatie ontzettend veel te bieden, zo kent het circa 50 parken waar je in de zomer heerlijk kunt picknicken en zonnebaden. Daarnaast struikel je over de talloze leuke terrasjes en cafeetjes voor studenten. Once again, het aanbod in Amsterdam is in vergelijking met andere studentensteden ook op dit gebied vele malen groter. In de wat kleinere studentensteden zijn er vaak minder uitgaansgelegenheden en ook je opties wat betreft terrasjes en leuke winkels zijn gering. Uit eigen ervaring weet ik dat dat voor Amsterdammers die in andere steden gaan studeren vaak een teleurstelling is. In Amsterdam kunnen de échte feestbeesten van maandag tot en met zondag hun dansjes doen en partyen tot in de vroege uurtjes in verschillende populaire clubs (dus niet alleen in de studentencafés!), zie dat ergens anders maar eens voor elkaar te krijgen.

Netwerken

Amsterdam is het episch centrum van veel bekende bedrijven. Zo hebben Heineken, ING en Philips hun hoofdkantoren in de hoofdstad gevestigd. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de grote advocatenkantoren op de Zuidas. Soms kan het goed zijn voor je netwerk om in de buurt te zijn van waar je uiteindelijk wil komen. Zo heeft Houthoff, één van de grootste advocatenkantoren van Nederland, afgelopen jaar rechtenstudenten van de UvA uitgenodigd om eens langs te komen op hun kantoor. Kantoren die zijn gevestigd in Amsterdam nodigen eerder Amsterdamse studenten uit dan studenten uit Lutjebroek.

Typisch Amsterdam

Tot slot heeft Amsterdam natuurlijk typisch Amsterdamse dingetjes die je simpelweg nergens anders ter wereld gaat vinden… There’s just nothing like it. De grachten, de monumentale panden, de geschiedenis, maar vooral de sfeer die er hangt. In Amsterdam kan iedereen zijn wie hij of zij wil zijn, je kan je verdrinken in de anonimiteit van de grote stad of juist heel uitgesproken door het leven gaan. De keus is aan jou. Daarnaast heb je, niet te vergeten, de Amsterdammers zelf. Super relaxte mensen met het hart op de tong, ik zou mezelf geen betere mede-stadsbewoners kunnen wensen. Natuurlijk is uiteindelijk het belangrijkste dat jij een stad kiest waar je je thuis voelt, dus denk er rustig nog eens over na voor je tot een keuze komt.

Succes en veel liefs,

Commissie Intree