Waarom de UvA de beste keuze is!

Nog éven, maar je komt steeds dichterbij je studententijd. Écht! Ik weet dat je ernaar verlangd, but look on the bright side: het is maar goed ook dat het nu nog niet zo ver is, want ik kan me zo voorstellen dat je nog niet helemaal zeker weet aan welke universiteit je wilt gaan studeren. Ik ga er vanuit dat je wel al hebt bedacht dat je sowieso in Amsterdam gaat studeren, want er is 100% zeker geen stad mooier, leuker of gezelliger. Dus; kies eieren voor je geld en kom hierheen! Zo, deze beslissing kan je vast van je to-do lijstje afstrepen. De enige vraag die nu overblijft is: waar in Amsterdam ga je studeren? In Amsterdam zitten namelijk meerdere opleidingsinstituten. Ook die keuze is naar mijn inziens snel gemaakt. Toch zal ik nog even kort uiteenzetten waarom de UvA de beste keus is voor iedereen die een fantastisch leuk studiejaar wil gaan beleven (mocht je nog enige twijfel hebben).

Centrale ligging

De UvA is super centraal gelegen, heel makkelijk te bereiken met het Openbaar Vervoer en erg dicht in de buurt van het bruisende centrum. Tram 10 brengt je binnen 10 minuten naar het Leidseplein, en met de metro’s op het Weesperplein ben je binnen vijf minuten op Amsterdam Centraal. Ook met de fiets is alles uiteraard snel te bereiken. De UvA heeft grote (ondergrondse) fietsenstallingen, dus je fiets kan je op de universiteit altijd (overdekt) kwijt!

Daarnaast vind je in de straten rondom de UvA ook allerlei leuke cafeetjes en lunchtentjes waar jij tussen colleges door een kop koffie kan drinken of na je avondcollege een hapje kunt gaan eten met een studiemaat. Dit maakt de sfeer rondom de UvA relaxt en gezellig.

Campus-life

Sinds een aantal jaar heeft de UvA een gloednieuw gebouw: de Roeterseiland Campus (ook wel REC). Dit nieuwe gebouw is super modern en van alle gemakken voorzien. De studiezalen zijn groot en mooi ingericht, net zoals de nieuwe collegezalen. Daarnaast zijn er verschillende plekken waar je lekker eten kunt halen. In de kantine is er van alles; van soepen tot vers belegde broodjes. Mocht je zin hebben in een overheerlijke tosti, dan moet je bij CREA zijn. Naast tosti’s serveren ze trouwens ook belegde broodjes, nacho’s, bitterballen… Yum. Daarbij is het campus-concept ook heel tof, je zit nu met allemaal verschillende studies dicht bij elkaar in de buurt in plaats van alleen op je eigen faculteit ver uit de buurt van de rest. Zo leer je ook sneller mensen van andere studies kennen wat weer goed is voor je netwerk.

Diversiteit

De Universiteit van Amsterdam streeft ernaar dat alle studenten zich thuis en op hun plek voelen, ongeacht hun achtergrond. Op de UvA kom je in aanraking met ontzettend veel verschillende culturen, het is een weerspiegeling van Amsterdam en dat is heel mooi om te zien. Het is echt iets waar ik zelf als Amsterdammer enorm trots op ben. Als student aan de UvA verrijk je dagelijks, misschien wel onbewust, je blik op de wereld en andere culturen doordat je in deze stad en op deze universiteit omringd bent door allerlei mensen met verschillende achtergronden en etniciteiten. Ik vind het altijd mooi om te zien dat zoveel verschillende soorten mensen in harmonie samenleven. Daar kunnen veel andere steden, universiteiten en zelfs landen nog wat van leren. Het motto ‘’leef en laat leven’’ is goed terug te zien en dat is een fijne sfeer om in te leven en studeren.

Academische ontplooiing binnen, naast en na je studie

Dit klinkt misschien wat zweverig, maar de UvA heeft jou binnen, naast en na je studie veel meer te bieden dan alleen een regulier studieprogramma. Er zijn er genoeg mogelijkheden om je studie wat uitdagender te maken, zo wordt studeren in het buitenland enorm gestimuleerd. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om naast de reguliere vakken en minors bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) bepaalde college(reeksen) te volgen. Of je kunt tijdens je studie ‘Student Assistent’ worden, dan kun je onder andere Hoogleraren helpen met hun onderzoek, heel interessant en super leerzaam! En dit zijn nog maar enkele voorbeelden…

Naast studiegerelateerde uitdagingen heeft de UvA ook andere commissies en verenigingen die kunnen bijdragen aan het versterken van je competenties. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een opleidingscommissie, die heeft tot taak zich bezig te houden met de onderwijskwaliteit en advies te geven over het onderwijsprogramma. Of je wordt lid van Commissie Intree en wie weet organiseer jij wel aankomende introductieweek! Door lid te worden van zo’n commissie leer je om kritisch na te denken, te discussiëren en goed te argumenteren. Dit klinkt misschien als allemaal extra werk, maar het wordt door veel studenten als heel leuk ervaren om iets extra’s te doen naast alleen studeren. Daarnaast staat het ook nog eens goed op je CV ;).

Nog een groot pluspunt: de UvA heeft veel ervaren, meelevende studieadviseurs die je graag bijstaan bij het zorgvuldig inrichten en combineren van je studie en nevenactiviteiten.

Meer informatie vind je op de website van de UvA, hopelijk tot snel!